Ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, a vorbit în cadrul emisiunii “Income Magazine”, despre datoria guvernamentală, creșterea pensiilor și alocațiilor, dar și despre cheltuielile personale.
Ministrul Finanțelor spune că datoria publică nu va depăşi, în acest an, 50%.
„Conform calculelor noastre, datoria publică nu va depăşi în acest an 50% din PIB. Se va situa undeva în jurul a 49,2 % din PIB până la finalul anului, pentru că fiind calculată ca procent din PIB și PIB-ul crescând anul ăsta, nu va depăși 50%”, a declarat ministrul la “Income Magazine“.
Dan Vîlceanu a fost întrebat ce se întâmplă cu pensiile, în contextul în care inflația a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 13 ani. Ministrul Finanțelor a afirmat că „un lucru este cert. Pensiile vor creşte de la 1 ianuarie 2022”, iar creșterea va fi făcută în jur de 6%
„Conform legii pensiilor, inflaţia pe care o luăm în calcul la indexarea pensiilor, nu este cea din anul în curs, ci este cu un în urmă şi atunci practic se va lua în calcul inflaţia din 2020 şi salariul mediu brut pe economie, jumătate din salariul mediu brut. Undeva în jur de 6% va fi creşterea pensiilor de la 1 ianuarie. Oricum, un lucru este cert. Pensiile vor creşte de la 1 ianuarie 2022”.
La începutul acestei luni, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a făcut şi ea precizări privind majorarea pensiilor.
„Avem discuţii cu privire la modul în care vor evolua pensiile anul viitor, însă ca ministru al Muncii am responsabilitatea ca orice majorare legată de pensii să fie anunţată atunci când este deja decisă. Sistemul de pensii este mult prea afectat şi situaţia penionarilor în România, la nivelul celor aproximativ 5 milioane de pensionari este în mare parte dramatică. Dacă ne uităm la nivelul pensiei medii de 1500 de lei, în sistemul public de pensii, realitatea este dramatică.
Vom anunţa cu cât vom indexa pensiile la începutul anului viitor. Pentru anul viitor suntem în aplicarea legiei actuale, aşadar pensiile pot fi indexate cu rata inflaţiei şi parte din creşterea câştigului salarial mediu brut. Aceasta este formula de majorare a pensiilor, vom decide cu ce procent vom indexa pensiile”, spunea Raluca Turcan.
„De la 1 ianuarie şi pensii şi alocaţii, toate cresc de la 1 ianuarie, şi salariul minim. Şi aşa trebuie să se obişnuiască românii: de la 1 ianuarie, în fiecare an, veniturile acestora – pensii, alocaţii, salariul minim – cresc de la 1 ianuarie. Nu vom mai folosi aceste creşteri ca instrument politic”, spunea şi Florin Cîţu.
În ceea ce privește alocațiile, care ar fi trebuit mărite de la 1 iulie 2021 cu 20% și la 1 ianuarie 2022 cu încă 20%, ministrul PNL a precizat că majorarea va fi doar de 20% începând cu ianuarie 2022.
„Există un calendar din punct de vedere al alocațiilor și ne vom ține de el. Nu aș vrea să intru în calcule suplimentare. (…) Cred că alocația de la 1 ianuarie 2022 va fi în jur de 486 de lei pentru copiii sub 2 ani și cu grad de handicap și de 234 sau 243 de lei de pentru copiii mai mari de 2 ani”, a confirmat Vîlceanu. Acest lucru înseamnă o majorare de doar 20%.
Întrebat dacă majorarea din iulie va mai fi primită sau rămâne amânată, ministrul a spus: „Această sumă este în vigoare, nu există o altă calendarizare decât cea făcută deja. În legislația în vigoare există o singură majorare, cea de la 1 ianuarie”.
Ministrul Vîlceanu a declarat că este un om cu nevoi destul de simple și nu iese foarte des să mănânce la restaurant. În acest moment, salariul unui ministru din România este de 10.000 de lei.